https://ovpg.me/storage/466/blog-ovpg-%281%29-%281%29.png

Voda i umjetnost: Inspirativni projekti za očuvanje dragocjenih resursa

Novo, inspirativno i neobično… Ne, nećemo se baciti u dubine svemira ili čudne dimenzije, već se vraćamo na Zemlju, našu predivnu planetu, a u ovom blog postu fokus ćemo staviti na izvor našeg života - vodu. 


Nemojte da brinete, ovo neće biti suvoparne statistike i brojke, već će biti riječi o umjetnosti. I to umjetnosti koji slavi vodu na načine koje nikada nijeste mogli zamisliti. 


Krenimo u avanturu otkrivanja tri inspirativna umjetnička projekta koja će možda čak promijeniti način na koji gledate na svijet oko sebe!


Remek djelo od otpada


Zamislite da hodate kroz galeriju gdje vas dočekuju gigantske skulpture morskih bića, svaka od njih očaravajuća i šarmantna, ali istovremeno i potresna. To je upravo iskustvo koje nudi Washed Ashore - projekat koji nije samo umjetnost, već i glas zaštite naših okeana.


Putujuće izložbe ovog projekta nose sa sobom snažne priče. Skulpture, izrađene isključivo od morskog otpada prikupljenog sa plaža, nisu samo estetski lijepe, već nas podsećaju i na alarmantnu situaciju zagađenja plastikom u našim vodama. Kroz ovakve skulpture, Washed Ashore poziva na akciju i promjene. 


Pored toga, njihova jedinstvenost leži i u edukativnom aspektu. Radionice vođene od strane stručnjaka spajaju umjetnost, nauku i ekološke probleme na način koji je pristupačan i zanimljiv za sve uzraste. Ove radionice ne samo da inspirišu, već i obrazuju, podstičući nas da preispitamo naše navike i preduzmemo korake ka očuvanju planete.


Umjetnost koja oživljava rijeke


U svijetu umjetnosti postoji rijetka vrsta stvaralaca koji svojim radom ne samo što očaravaju, već i inspirišu na promjene. Basia Irland je upravo takav primjer - njena djela nijesu samo estetski lijepa, već nose sa sobom duboku poruku o važnosti vode i rijeka širom svijeta. 


Basijin fokus je na izgradnji zajednica koje se bore za očuvanje vodenih resursa. Ono što njen umjetnički proces čini posebnim je to što većina njenih projekata zaživi direktno na terenu, uz rijeke i potoke. Od 2007. godine, ona stvara "Ice Books" - skulpture koje ne samo što su na izgled fascinantne, već imaju i praktičnu svrhu. Ove knjige od leda, ukrašene sjemenkama lokalnih biljaka, puštaju se nazad u rijeku gdje se tope, a sjemenke se raspršuju, doprinoseći obnovi obala i životinjskih staništa.


Njen najpoznatiji projekat, “Ice Receding/Books Reseeding”, simbolizuje borbu protiv klimatskih promjena i topljenja glečera. Kroz ovaj projekat Basia skreće pažnju na hitnost očuvanja vodenih resursa, a pored toga aktivno doprinosi njihovoj obnovi i zaštiti.Bilbord koji proizvodi vodu 

U srcu Lime, u Peruu stoji izuzetan simbol inovacije - bilbord koji ne samo da reklamira, već proizvodi vodu iz vazduha. 

Lima, koja se često naziva i “pustinjskim megagradom” suočava se sa izazovom obezbjeđivanja pitke vode svojim stanovnicima. Kao odgovor na ovaj problem, reklamna agencija Mayo DraftFCB i Univerzitet za inženjering i tehnologiju (UTEC) udružili su snage kako bi kreirali ono što ponosno nazivaju prvim bilbordom na svijetu koji proizvodi vodu iz vazduhaNa kraju, možemo reći da ovakvi primjeri jasno ističu moć kreativnosti i angažovanosti. Svaki od njih demonstrira kako umjetnost i tehnologija mogu zajednički da djeluju na rješavanju ekoloških problema.


Kroz ovakve projekte, svjedočimo ne samo snazi ljudske inovativnosti, već i dubokoj želji za stvaranjem pozitivnih promjena u svijetu. Njihovi primjeri nas navode da razmotrimo naše lične doprinose očuvanju planete. Tako, ukoliko su vas ovi zanimljivi projekti inspirisali da se uključite u borbu za očuvanje vode, pročitajte naš blog post "Naše navike će spasiti vodu", gdje možete pronaći najzanimljivije savjete za efikasnu štednju vode u svakodnevnom životu.Unutar ove impresivne konstrukcije, generatori neprestano rade na procesuiranju okolnog vazduha, izvlačeći njegovu vlagu i pretvarajući je u vodu pogodnu za piće. Opremljeni naprednom tehnologijom, uključujući filtere za vazduh, kondenzatore i filtere za uklanjanje ugljenika, sistem osigurava da svaka kap proizvedena bude čista i sigurna.