https://ovpg.me/storage/424/005.png

Naše navike će spasiti vodu

Postoji mnogo jednostavnih načina da sačuvamo vodne resurse, ali je mnogo značajnije pitanje u kojoj mjeri smo svjesni sopstvenih loših navika čiju cijenu plaćamo gubitkom najznačajnijeg životnog resursa - vode. 

Zato smo u nastavku izdvojili najzanimljivije savjete čijom primjenom možemo neprimjetno da promijenimo loše navike i sačuvamo zaista velike količine vode na dnevnom nivou.


 1. Prilikom održavanja higijene lica i zuba zatvorite slavinu kada je ne koristite i primijetićete značajnu uštedu vode na kraju mjeseca. Ako želite provjerite, zatvorite odvod i pustite da voda teče dok perete zube - a onda pomnožite tu količinu sa 365 dana i brojem članova domaćinstva. Bićete impresionirani količinom vode koju možete da sačuvate a da to i ne osjetite. 

 2. Prestanite da koristite WC šolju kao korpu za otpatke, jer prilikom svakog ispuštanja vode potrošite 3 do 20l vode - zavisno od modela vodokotlića. 

 3. Skratite vrijeme tuširanja i koristite slavine sa ograničenim protokom kako biste gubitak vode sveli na minimum. Osim toga, važno je da provjerite u kakvom su stanju cijevi, jer čak i ako izgubite samo jednu kap po sekundi, dnevno trošite 19l vode više.

 4. Instalacija uređaja sa manjim protokom vode omogućava da domaćinstvo od četiri osobe može napraviti uštedu od čak 100.000 litara vode godišnje.

 5. Mašine za pranje veša i posuđa uključujte samo ako su pune, kako biste smanjili broj punjenja tokom dana, a samim tim napravili uštedu ne samo vode već i električne energije. 

 6. Ukoliko volite da pijete hladnu vodu, savjetujemo vam da uvijek imate flašu u frižideru kako ne biste trošili vodu dok se rashladi. 

 7. Ne koristite više posuđa nego što vam je potrebno, a predlažemo i da koristite posuđe koje je lakše za održavanje. Osim toga, u kuhinji možete napraviti značajnu uštedu tako što ćete vodu u kojoj ste skuvali tjesteninu, voće ili povrće - ohladiti i zaliti biljke.

 8.  Dok perete voće i povrće nemojte držati otvorenu slavinu. Umjesto toga sipajte vodu u posudu ili sudoperu (bonus savjet je da dodate sodu bikarbonu). Na ovaj način svakodnevno pravite izuzetno značajnu uštedu vode.

 9. Za čišćenje dvorišta češće koristite metlu umjesto prskanja crijevom. Takođe, prilikom pranja automobila savjetujemo da crijevo koristite samo za ispiranje. 

 10. Ne podstičite navike kod djece kao što je prskanje u dvorištu, jer nažalost na ovaj način izgube se dragocjene količine vode. Sjetite se one djece koja živje u djelovima svjeta gdje je manjak čak i vode za piće.

 11. Izbjegavajte zalivanje biljaka u peridu dana kada je temperatura visoka (jer dio ovde isparava), ali ne treba zalivati ni kada je vjetar (jer se dio vode rasprši).

 12. Postavite bure za vodu na završetcima oluka, kako biste kišnicu iskoristili za navodnajvanje biljaka.


Trikovi:


Stavite nekoliko kapi boje za hranu po ivicama WC šolje. Ukoliko njeni zidovi budu obojani u periodu dok je ne koristite, onda treba da znate da neke cijevi nijesu u redu i da svakodnevno gubite vodu. 


Ukoliko imate stariji model vodokotlića napunite plastičnu flašu šljunkom, a onda dopunite vodom i postavite unutra. Na ovaj način možete uštedjeti dvadesetak litara vode dnevno a da pri tome ne narušite funkcionalnost toaleta.Važno je da pri svakom kontaktu sa vodom budemo svjesni kako male korekcije naših navika mogu da ostvare značajne rezultate za kvalitet života budućih generacija.