https://ovpg.me/storage/428/Novi-Kolektor-Website.png

Početak gradnje novog Sistema za prečišćavanje otpadnih voda planiran za narednu godinu

Početak izgradnje novog Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici sve je bliži, a do kraja ove godine očekuje se finalizacija glavnog projekta i sprovođenje neophodnih postupaka, kako bi u prvom kvartalu naredne godine počeli radovi na izgradnji pomenutog Sistema.  


Podsjećamo da je prošle godine ozvaničen početak realizacije najvažnije faze ovog projekta, potpisivanjem Ugovora o izvođenju radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici sa turskom kompanijom Kuzu Grup. Ovaj projekat ima nemjerljiv značaj kako za Podgoricu, tako i za Crnu Goru u cjelini, a realizuje se i uz finansijsku podršku Evropske unije.


Sve infrastrukturne komponente Projekta „Sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici“ se sprovode ili su realizovane u skladu sa odgovarajućim dinamičkim planovima. Imajući primarni fokus na komponentama 1, 2 i 3, odnosno Sistemu za prečišćavanje otpadnih voda, ugovor za izvođenje radova na izgradnji se nalazi u fazi projektovanja -saopštili su iz “Vodovoda i kanalizacija” Podgorica.  


Sve ugovorne strane, uključujući i dva reviziona tijela obrazovanih od strane Ministarstva Ekologije i Vodovod i kanalizacija d.o.o. Podgorica, učestvuju u pripremi konačnih nacrta idejnog i glavnog projekta koji moraju biti upodobljeni sa zahtjevima naručioca i odgovarajućom zakonskom regulativom. 


Finalizacijom glavnog projekta, pribavljanjem prijave građenja sistema od strane naručioca odnosno investitora, te mobilizacijom izvođača, stvoriće se preduslovi za polaganje kamena temeljca i predstojeću fazu izgradnje. Shodno navedenom, do kraja ove godine očekuje se finalizacija glavnog projekta i sprovođenje pratećih postupaka koji uključuju i izradu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu a time i javnu raspravu, dok je prvi kvartal 2024 godine optimalna procjena za početak izvođenja radova. 


Ova ključna infrastrukturna investicija imaće značajan uticaj na tretman otpadnih voda u glavnom gradu Crne Gore i sačuvaće podzemne vode Ćemovskog polja i Zetske ravnice, vode rijeke Morače, izvorište “Bolje sestre” i “Skadarsko jezero.“