https://ovpg.me/storage/398/slika-za-sajt.PNG

Uskoro će biti poznat izvođač radova na glavnom postrojenju

„U posljednjem kvartalu prošle godine kompletirani su radovi na sjevernom području sekundarne kanalizacione mreže (LOT 2), dok su u južnom dijelu (LOT 1) realizovani radovi u dužini od 6 km u naseljima DUP Konik - Sanacioni plan, DUP Momišići, DUP Masline i Ibričevina, DUP Prvoborac. Kada je riječ o primarnom kolektoru, preostalo je da se realizuje posljednji segment u dužini od 508m u neposrednoj blizini budućeg postrojenja. Primarna cjevovodna mreža treba da poveže postojeće sa budućim postrojenjem'', naveli su iz Glavnog grada 

Tokom prve polovine godine očekuje se i finalni izbor izvođača za projektovanje i izgradnju samog sistema postrojenja.

„Na pretkvalifikacioni poziv raspisan prošle godine javile su se kompanije iz Turske, Njemačke, Kine i Belgije. Dvije ponude su zadovoljile formalno-pravne uslove, a sada slijedi detaljna analiza tehničkog dijela ponuda. Nakon što se ustanovi njihova ispravnost, otvaraju se finansijske ponude i bira finalni izvođač u skladu sa strogo definisanim kriterijumima“, kazali su dodavši da nakon toga slijedi projektovanje, a potom i sama izgradnja. 

„Podsjećamo da su krajem prošle godine obezbijeđena dodatna bespovratna sredstva Evropske unije u iznosu od 23,4 miliona za drugu fazu gradnje postrojenja, a prethodno je Glavni grad dobio sredstva u iznosu od više od 10 miliona eura. Ova dodatna sredstva potvrđuju kredibilitet Glavnog grada, a istovremeno potvrđuju da je dosadašnja faza realizacije projekta zadovoljila i rigorozne standarde naših evropskih partnera“. 


Izgradnjom postrojenja rješava se jedno od najvažnijih ekoloških pitanja za Glavni grad u narednih 50 godina. Izabrana lokacija selektovana je na bazi naučnih ispitivanja i nekoliko međunarodnih studija, te kao takva predstavlja najbolje i najbezbjednije definisano rješenje'', zaključuju iz Glavnog grada.