https://ovpg.me/storage/149/PPOV-Podgorica-4-_1_-min_1030x655.png

Projekat Glavnog grada dobio devet miliona eura granta EU

Podgorica, 21. jul 2017 - Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sa kolektorom, projekat koji se realizuje u okviru Glavnog grada, dobio je devet miliona eura granta kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir. Podsjećamo da je  u okviru Sporazuma o transportnoj zajednici Crna Gora nepovratno dobila 16 miliona eura za četiri projekta koji je Evropska komisija već odobrila. Od tih 16 miliona, najviše sredstava, devet miliona, opredijeljeno je za zaštitu životne sredine i to upravo za projekat Glavnog grada. Zahvaljujući ovom projektu Crna Gora je postala prva zemlja u regionu koja je u okviru Berlinskog procesa dobila novac za životnu sredinu.

“Projekat izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže poboljšaće opšte uslove kvaliteta života i zdravlja građana Podgorice i doprinijeće očuvanju životne sredine na širem području, zaštiti sliva rijeke Morače, Skadarskog jezera i podzemnih voda koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Podgorice” rekao je tim povodom gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović. On je podsjetio da Glavni grad realizuje niz projekata uz podršku partnera, kao i da je nedavno sa regionalnim menadžerom Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Zapadni Balkan Tomasom Lubekom potpisao Mandatno i Pismo o angažovanju savjetnika za realizaciju projekta Jugozapadne obilaznice oko Podgorice čija je vrijednost okvirno 20 miliona eura.

“Određeni projekti Glavnog grada su realizovani putem donacija od strane prijatelja i naših partnera. Mi u gradskoj upravi smatramo daje to dodatni kvalitet našem radu, jer u nama prepoznaju pouzdanog i agilnog partnera za realizaciju projekata koji su u interesu grada i svih građana Podgorice” zaključio je gradonačelnik Podgorice.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je najvažniji infrastrukturni projekat u Podgorici čija je vrijednost oko 50 miliona eura. U prilog njegovom značaju govori i činjenica da će biti finansiran iz kreditnih sredstava KfW banke i donacije Zapadnobalkanskog investicionog okvira u visini od 10,1 miliona bespovratnih sredstava. Podsjećamo da je za projekat WBIF ranije odobrio 1, 1  milion eura.

Zahvaljujući donaciji Vlade Republike Njemačke, Podgorica je dobila dvije važne studije koje su radile renomirane njemačke kompanije Fihner i Avi Plan, koje sadrže idejna rješenja za sisteme za prečišćavanje otpadnih voda i inseneraciju mulja i, istovremeno, ti dokumenti predstavljaju osnov za pripremu tenderske dokumentacije.

Projekat izgradnje novog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kolektorske mreže poboljšaće opšte uslove kvaliteta života i zdravlja građana Podgorice i doprinijeće očuvanju životne sredine na širem području, zaštiti sliva rijeke Morače, Skadarskog jezera i podzemnih voda koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava Podgorice.