https://ovpg.me/storage/389/PPOV.jpg

Dodatnih 23,4 miliona bespovratnih sredstava EU za izgradnju postrojenja

Dodatnih 23,4 miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije dodijeljeno je za drugu fazu projekta Izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavne kanalizacione mreže u Podgorici, odlučeno je na sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF). 

Crnu Goru je na sastanku predstavljao zamjenik glavne nacionalne IPA koordinatorke – Bojan Vujović sa saradnicima. On je istakao odličnu saradnju Vlade sa Evropskom unijom kao najvećim donatorom i zahvalio na odobrenoj dodatnoj finansijskoj podršci Crnoj Gori.

Vujović je naglasio da je izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici projekat čija će uspješna implementacija u velikoj mjeri uticati na kvalitet života građana Podgorice i zaštitu voda u nizvodnom dijelu rijeke Morače i Skadarskog jezera.

„Dodatnim bespovratnim sredstvima za drugu fazu projekta unapređenja infrastrukture za prikupljanje i tretman otpadnih voda u Podgorici na najbolji način ćemo zajedno doprinijeti ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa. Vlada ostaje posvećena saradnji sa svim partnerima u cilju efikasne implementacije ovog projekta, a posebno u kontekstu potrebe stalnog unapređenja stanja životne sredine“, poručio je Vujović predstavnicima Evropske komisije, država članica EU i međunarodnih finansijskih institucija.


Izvor: Vlada Crne Gore 


Dodijeljena sredstva biće iskorišćena za proširenje primarnog kolektora i sekundarne kanalizacione mreže Glavnog grada u ukupnoj dužini od 30 km. Ukupan budžet projekta je 72 miliona eura, tako da je, uz prethodno odobrenih 10,1 milion eura, Evropska unija donirala skoro polovinu sredstava. Ostatak će biti finansiran kreditom Njemačke razvojne banke (KfW) i nacionalnim sredstvima.