https://ovpg.me/storage/381/NASLOVNA.jpg

Raspisan tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Press konferencija povodom tenderske procedure za projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda održana je 15. juna u Podgorici. Gradonačelnik dr Ivan Vuković konstatovao je tom prilikom da je raspisan tender za izgradnju najkompleksnijeg dijela sistema za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, koji će ujedno biti i najsavremeniji ne samo u ovom dijelu Evrope, već i šire.

„Značaj projekta je na pravi način prepoznat i u Briselu, tako da je Glavni grad dobio bespovratna sredstva u iznosu od preko 10 miliona eura, kako bismo krenuli u realizaciju. Zahvaljujem i Njemačkoj banci za razvoj (KfW) i kompaniji Fichtner koje nam unazad dvije godine pružaju tehničko-logističku podršku u cilju implementacije projekta“, istakao je Vuković naglasivši da kroz njegovu realizaciju Podgorica ide u korak sa razvijenim evropskim gradovima i da upravo ova vrsta infrastrukture pravi razliku između razvijenih gradova i gradova u razvoju.

„Kroz koju godinu bićemo u prilici da konstatujemo da smo izgradili sistem kakav nemaju mnogo veći, razvijeni gradovi u regionu i šire, da smo trajno riješili najvažnije pitanje iz oblasti zaštite životne sredine, a to je pitanje tretmana otpadnih voda, zaštite rijeke Morače, Skadarskog jezera, vodoizvorišta „Bolje sestre“ i realizovali projekat koji ima ne samo lokalni, nego i regionalni značaj“, kazao je Vuković. On je izrazio zahvalnost jednom broju ljudi iz Ministarstva ekologije i prostornog planiranja, u prvom redu državnim sekretarima, koji su svoju ulogu shvatili krajnje ozbiljno i iskazali poštovanje prema Glavnom gradu i prema mještanima  Botuna koji su bili u centru pažnje proteklih mjeseci. 

„Ostavimo sve ostale motive po strani, fokusirajmo se na ono što je dugoročni značaj izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, jer bez ovog sistema Podgorica nikad neće postati moderan evropski grad u tom smislu. Ovo je projekat za ponos grada i svakog čovjeka koji u njemu živi", zaključio je Vuković. 

Zamjenik gradonačelnika i šef implementacione jedinice za upravljanje projektom Časlav Vešović naglasio je da je Glavni grad napravio veliki iskorak ka finalnoj realizaciji najvažnijeg projekta u istoriji Podgorice. Saopštio je da će, kada se posao oko izbora izvođača i projektovanja postrojenja završi, Glavni grad biti posvećen samo gradnji. 

„Za potrebe ovog tenderskog postupka sproveli smo pretkvalifikacioni javni poziv gdje su se određene kompanije i konzorcijumi dokazali da imaju i finansijske i tehničke kapacitete da realizuju ovako važan posao. Optimisti smo da ćemo do kraja godine završiti proceduru, ugovoriti projektovanje i izvođenje radova, kako bi tokom sljedeće godine radovi mogli da počnu“, istakao je zamjenik gradonačelnika. Vešović je podsjetio da se ostale faze realizuju zadovoljavajućom dinamikom i zahvalio Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i Ambasadi Njemačke na doprinosu koji su dali. Posebno je zahvalio na svemu što su uradili u nastojanjima da Glavni grad dobije donaciju od preko 20 miliona eura od Zapadno-balkanskog investicionog okvira (WBIF), čime će postrojenje biti unaprijeđeno, a mreža primarnih i sekundarnih kolektora nastaviti da se širi. 

Direktor gradskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“  Filip Makrid kazao je da su kroz pretkvalifikacioni period odabrane 4 firme koje mogu da nastave kvalifikacioni proces i izrazio nadu da će dobiti firmu koja će moći bez problem da servisira potrebe građana Podgorice. On je najavio da će se početkom septembra otvoriti sve pristigle ponude i izvršiti njihova ocjena.

„Želimo da  uspostavimo sistem koji će nam omogućiti da dođemo do najboljeg rješenja. Onaj ko ne bude shvatio ono što smo pisali i tražili, onaj ko ne bude dao zadovoljavajuću tehničku ponudu, njegova finansijska ponuda neće se ni razmatrati. Naš cilj je da u toku ove godine sklopimo ugovor i da tokom naredne godine krenemo sa fizičkom realizacijom samog postrojenja“, zaključio je Makrid. 

Izjava gradonačelnika:  Link

Izjava zamjenika gradonačelnika: Link

Izjava direktora gradskog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“: Link

Kadrovi sa Press konferencije: Link 

PG BIRO 

„Kroz koju godinu bićemo u prilici da konstatujemo da smo izgradili sistem kakav nemaju mnogo veći, razvijeni gradovi u regionu i šire, da smo trajno riješili najvažnije pitanje iz oblasti zaštite životne sredine, a to je pitanje tretmana otpadnih voda, zaštite rijeke Morače, Skadarskog jezera, vodoizvorišta „Bolje sestre“ i realizovali projekat koji ima ne samo lokalni, nego i regionalni značaj. Naš cilj je da u toku ove godine sklopimo ugovor i da tokom naredne godine krenemo sa fizičkom realizacijom samog postrojenja.“