https://ovpg.me/storage/304/Most-6.-11..jpg

Vešović: Radovi na mostu i primarnom kolektoru teku u skladu sa planom

Podgorica, 11. novembar 2020 - Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković obišao je danas, sa saradnicima, radove na izgradnji pješačkog mosta i primarnog kolektora u okviru realizacije projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici. 

 

Tom prilikom zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je zadovoljstvo dinamikom izgradnje djelova sistema za sakupljanje otpadnih voda i najavio skoro raspisivanje javnog poziva za izgradnju postrojenja, odnosno glavnog segmenta cijelog projekta.

 

 „Ovaj projekat realizujemo u četiri cjeline, od čega se tri već uveliko grade. Jedna od njih je pješački most sa pripadajućom kanalizacionom infrastrukturom vrijedan 1,9 miliona eura, koji se realizuje u skladu sa dinamičkim planom i ne bi trebalo da bude kašnjenja prilikom realizacije tog dijela projekta. Druga cjelina je primarni kolektor koji je vrijedan 6,6 miliona eura, koji se takođe realizuje u skladu sa planovima. Treći dio koji smo već ugovorili vrijedan 3,3 miliona eura je sekundarna mreža kojom omogućavamo priključenje velikog broja objekata za individualno stanovanje na kanalizacionu mrežu", saopštio je Vešović dodajući da je obaveza Glavnog grada i skoro raspisivanje tendera za odabir izvođača radova na samom postrojenju.

 

Jovana Vuksanović ispred kompanije „Bemax'“ koja je izvođač radova istakla je takođe da radovi teku planiranom dinamikom, te da se nadaju da će biti završeni prije roka.  

 

„Radovi na izgradnji pješačkog biciklističkog mosta teku planiranom dinamikom. Kao odgovorna kompanija zacrtali smo cilj da završimo radove i prije ugovorenog roka. A to je 14 mjeseci. U toku su radovi na zavarivanju i farbanju čelične konstrukcije mosta. Tehnički gledano čelična konstrukcija je podijeljena u tri faze, na gradilište su dopremljeni elementi za sva tri segmenta i nadamo se da će ovih dana početi i montaža, odnosno njihovo podizanje u projektovani položaj ukoliko nam vodostaj Morače to dozvoli. Poprečni presjek mosta čine pješačka i biciklistička staza, ukupne širine 5,6 metara“, saopštila je Vuksanović dodajući da je primarna uloga mosta transfer otpadnih voda sa postojećeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda do onog koji je planiran u zoni Kombinata aluminijuma.

 

„Čelične konstrukcije mosta biće i dva kolektora za otpadne vode i vodovodne cijevi. Montirali su čelične segmente za središnju zonu mosta, kao i za obalnu zonu, a u toku je zavarivanje trećeg segmenta mosta”, zaključila je Vuksanović.

 

 

Izjava zamjenika gradonačelnika Časlava Vešovića: https://bit.ly/3k1VXA7

Izjava Jovane Vuksanović, kompanija „Bemax“: https://bit.ly/38lRWV5

Video: https://bit.ly/38e7z0R

 

PG BIRO

Radovi na izgradnji pješačkog biciklističkog mosta teku planiranom dinamikom. Kao odgovorna „Bemax“ je zacrtao cilj da radove završi i prije ugovorenog roka. To je 14 mjeseci. U toku su radovi na zavarivanju i farbanju čelične konstrukcije mosta. Tehnički gledano čelična konstrukcija je podijeljena u tri faze. Na gradilište su dopremljeni elementi za sva tri segmenta i nadamo se da će ovih dana početi i montaža, odnosno njihovo podizanje u projektovani položaj ukoliko nam vodostaj Morače to dozvoli.