https://ovpg.me/storage/267/naslovna.jpg

Počela gradnja pješačkog cjevovodnog mosta na Morači

15. jul 2020, Podgorica - Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković, direktor kompanije Bemax, Veselin Kovačević, i direktor preduzeća „Vodovod i kanalizacije“ Filip Makrid, položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog pješačkog mosta na Morači vrijednog oko 2 miliona eura. Most će biti dugačak 125 metara, širok 6,4 metra, imaće dvije biciklističke staze i biće prilagođen osobama sa invaliditetom. Pješački most će služiti za prenos hidrotehničkih instalacija i dio je projekta Sistema za prečišćavanje otpadnih voda.


Premijer Duško Marković, istakao je da projekat izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u okviru kojeg će se graditi most na Morači, nije značajan samo za komunalnu infrastrukturu, već i za sveukupni razvoj Podgorice.

 

Danas sa zadovoljstvom prisustvujem početku radova na visećem mostu preko Morače, koji predstavlja samo jedan mozaik najvećeg  projekta u Podgorici ikada, izgradnje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, vrijednosti preko 50 miliona eura.  U maju mjesecu ozvaničili smo ovdje radove na II fazi projekta – primarnom kolektoru. Dobili smo informaciju da radovi idu odlično. Ovo nije projekat važan samo za unapređenje komunalne infrastrukture u Podgorici. Ovo je razvojni projekat koji će osnažiti ukupni razvojni potencijal Podgorice  i pružiti mnogo kvalitetniji i komforniji život građanima Podgorice, kao i očuvati naše prirodno okruženje kao što su rijeka Morača i Skadarsko jezero. Gradska uprava prošla je jedan težak period pripreme stvaranja uslova za pokretanje ovog projekta, čestitam im na tome, kazao je premijer Duško Marković.


On se takođe zahvalio gradskoj upravi na predanom radu na unaprjeđenju kvaliteta života svih građana u Podgorici. 


Sada praktično nemamo nijedno otvoreno pitanje i imamo odličnu dinamiku koju nam obezbjeđuje kvalitetan izvođač. Ovo je prilika da se  gradonačelniku i njegovom timu zahvalim na svemu onome  što rade u Podgorici. Podgorica se mijenja nevjerovatnom brzinom i postaje savremeni evropski grad. Svakoga dana se završava ili sanira neka nova ulica, uređuju se zelene površine i parkovi, ovdje se afirmiše ono što je trend svakog modernog čovjeka. Gradonačelniku i njegovom timu čestitam na svemu tome, ne kao zvaničnik već kao građanin ovog grada i mislim da će ovo biti od koristi za sve građane Podgorice, a i Crne Gore, zaključio je premijer Marković. 


Gradonačelnik  dr Ivan Vuković je istakao da gradnja mosta u ovom vremenu punom izazova predstavlja istinski podvig i zahvalio Vladi Crne Gore na podršci i povjerenju. 


Zahvaljujući hrabrosti i  viziji Vlade Crne Gore i Glavnog grada na ovom mjestu za  nekih godinu dana Podgorica će dobiti novo obilježje – pješački most sa bicilkističkom stazom vrijedan gotovo dva miliona eura, dužine 125 metara, koji će služiti i za  prevođenje otpadnih voda sa jedne na drugu stranu Morače. Dakle, projekat važan ne samo kao infrastrukturni vrijedan projekat, nego i kao dio sistema  za prečišćavanje otpadnih voda koji se  uspješno gradi u Podgorici, istakao je Vuković.


Gradonačelnik se zahvalio premijeru i Vladi Crne Gore koji su sve vrijeme saradnje imali sluha za ono što su razvojne potrebe Glavnog grada i uprkos brojnim izazovima i  zahtjevima iz različitih djelova naše države.

Podgorica je lokomotiva razvoja Crne Gore i zato je veoma važno da razvoj Glavnog grada nijednog momenta ne bude usporen. Naprotiv, mislim da smo uprkos svemu ovome čemu svjedočimo posljenjih mjeseci uspjeli da taj razvoj intenziviramo. Ovo je treći  most koji se gradi na teritoriji Glavnog grada, nakon onoga na Smokovcu i na trasi Jugozapadne obilaznice, a samo u posljednjih nekoliko sedmica mi smo krenuli u izgradnju  bulevara vrijednog 25 miliona eura i raspisali tendere za izgradnju četiri nova bulevara, vrtića u Bloku VI i ovog mosta, zaključio je Vuković i izrazio uvjerenje da će ovaj projekat biti završen za manje od 14 mjeseci, te da ćemo se već 21. maja naredne godine svi okupiti na istom mjestu i prisustvovati činu otvaranja novog pješačkog mosta na rijeci Morači.


Izjava premijera Markovića: https://bit.ly/2B1fyQL

Izjava gradonačelnika Vukovića: https://bit.ly/3erRi85

Kadrovi: https://bit.ly/2Zstlcs 


PG Biro 

Premijer Duško Marković: „Ovo nije projekat važan samo za unapređenje komunalne infrastrukture u Podgorici. Ovo je razvojni projekat koji će osnažiti ukupni razvojni potencijal Podgorice i pružiti mnogo kvalitetniji i komforniji život građanima Podgorice, kao i očuvati naše prirodno okruženje kao što su rijeka Morača i Skadarsko jezero.“