https://ovpg.me/storage/201/Webp.net-resizeimage-%286%29.jpg

Počela gradnja sekundarne kanalizacione mreže u sklopu PPOV vrijedna preko 3,3 miliona eura

Podgorica, 19. maj 2020 - Gradonačelnik Podgorice dr Ivan Vuković sa saradnicima i predstavnici izvođača radova, danas su na Koniku ozvaničili početak izgradnje sekundarne kanalizacione mreže, koja predstavlja kontinuitet aktivnosti na realizaciji projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Podgorice koji  Glavni Grad realizuje  u saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima.


Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović izrazio je uvjerenje da građani Podgorice dijele zadovoljstvo uprave Glavnog grada zbog činjenice da Podgorica uprkos brojnim izazovima nastavlja sa dinamičnim razvojem.

„Juče smo počeli sa gradnjom primarnog kolektora, danas je to slučaj sa sekundarnom mrežom, već sjutra otvaramo dio bulevara između Podgorice i Tuzi. Odmah nakon praznika ćemo stvarati sve neophodne pretpostavke da što prije počnemo sa gradnjom Baku ulice u MZ „Prvi maj“ , Ulice 18. jula u Momišićima, Miloja Pavlovića u Gornjoj Gorici i drugih saobraćajnica”, saopštio je Vešović, najavljujući da će ubrzo krenuti popločavanje ulica u Staroj varoši, tako da praktično neće biti dijela u Podgorici u kojem se neće realizovati neka značajnija investicija.

Vešović je naglasio da će izgradnji sekundarne mreže u narednom periodu najbolje svjedočiti građani Konika, Zlatice, Maslina, Zagoriča, jer će u tim djelovima Podgorice biti postavljena sekundarna mreža u dužini od skoro 20 km i stvoreni uslovi da se oko 1500 dimaćinstava veže na novu kanalizaciju.

„Pred upravom Glavnog grada i Vodovoda i kanalizacije su obaveze koje se odnose na realizaciju i preostala dva segmenta sistema za prečišćavanje otpadnih voda, prije svega da u narednih nekoliko sedmica dovršimo proceduru pregovaranja i zaključenja ugovora za izgradnju novog mosta na Morači u okviru kojeg će biti postavljen i dio kolektora i da iskoristimo nizak vodostaj, da tokom ljeta počnemo sa fizičkom realizacijom i tog segmenta sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Ono što je najvažnije i za šta vjerujem da ćemo postići u narednih nekoliko sedmica je da dovršimo procedure oko raspisivanja predkvalifikacionog javnog poziva za samo postrojenje koje će biti međunarodnog karaktera i gdje očekujemo veliko interesovanje kredibilnih kompanija iz Evrope i svijeta“, zaključio je Vešović.

“Danas svjedočimo početku radova na izgradnji sekundarne mreže, odnosno  jednog veoma važnog segmenta  za  buduću održivost kompletnog projekta sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda. Naš plan je da u narednih 15-18 mjeseci izgradimo 18 km sekundarne mreže”,  istakao je  direktor  Vodovoda  Filip Makrid. On je podsjetio da je projekat fazno podijeljen na sjeverni i južni dio, tako da južni segment, u ukupnoj dužini od 9 kilometara od čega 5,7 km  pripada Koniku, realizuje firma “Toškovići”d.o.o. i naglasio da je jako važno što su izvođači radova dostavili dinamičke planove za svaku saobraćajnicu posebno, te da će u skladu sa pravilima struke radovi biti kvalitetno izvedeni.


„Ako je sistem za prečišćavanje otpadnih voda jedan od najvažnijih projekta u  modernoj istoriji Podgorice, sigurno je izgradanja sekundarne kanalizacione mreže u okviru tog projekta na teritoriji mjesne zajednice Konik, jedan od najznačajnijih infrastruktrunih projekata kada je u pitanju povećanje kvaliteta života građana u ovom dijelu grada“, istakao je predsjednik Mjesne zajednice Konik Andrija Čađenović.

On je saopštio da se izgradnjom oko 6 km sekundarne kanalizacione mreže rješava jedno  od najznačajnijih životnih pitanja građana i izrazio zahvalnost  u ime mjesne zajednice i  građana Konika upravi grada, gradonačelniku sa saradnicima, što su prepoznali značaj  rješavanja ovog problema i uvrstili ga među prioritete.

„Pored  realizacije ovog projekta Konik će tokom ove godine biti  veliko gradilište“, najavio je Čađenović, dodajući da će se  u narednom periodu izgraditi nekoliko sportskih terena, asfaltirati veliki broj saobraćajnica i ugraditi nova javna rasvjeta, a sve u cilju povećanja kvaliteta života građana Konika”, zaključio je Čađenović.

Izjava zamjenika gradonačelnika Časlava Vešovića:  https://bit.ly/37FdhGy 

Izjava direktora “Vodovoda i kanalizacija” do.o. Filipa Makrida: https://bit.ly/2NaVa21 

Izjava predsjednika Mjesne zajednice Konik Andrije Čađenovića: https://bit.ly/37DxyfX 


PG Biro 

„Ako je sistem za prečišćavanje otpadnih voda jedan od najvažnijih projekta u modernoj istoriji Podgorice, sigurno je izgradanja sekundarne kanalizacione mreže u okviru tog projekta na teritoriji mjesne zajednice Konik, jedan od najznačajnijih infrastruktrunih projekata kada je u pitanju povećanje kvaliteta života građana u ovom dijelu grada“