https://ovpg.me/storage/412/shutterstock_2279939763-%282%29-min.jpg

Da li nam prijeti dublja kriza vodnih resursa u narednom periodu?

Za nama je mjesec u kojem je priroda počela da se budi, pa je samim tim ovaj period i posvećen njoj. Na tu temu pokrenuto je i nekoliko globalnih akcija koje targetiraju probleme očuvanja životne sredine, među kojima je i Svjetski dan voda koji se obilježava svake godine 22. marta, otkako je rezolucijom Ujedinjenih nacija 1992. godine usvojen kao međunarodni datum. Na ovaj način skrenuta je pažnja na vodu kao osnovni resurs života, čije su količine i kvalitet ugroženi — u najvećoj mjeri pod uticajem antrpološkog faktora. 

Pristup vodi je ljudsko pravo. Svaki pojedinac ima pravo na pristup bezbjednoj i čistoj vodi za piće, sanitarne potrebe i higijenu. Vlade, kompanije i pojedinci imaju ulogu u osiguravanju da se ovo pravo implementira.

Voda je osnovni životni resurs, bez kojeg ljudska vrsta ne bi mogla da opstane, ali nažalost zbog rasta stanovništva, klimatskih promjena i lošeg upravljanja čitavoj planeti Zemlji prijeti opasnost od nestašice vode. 

  • Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije više od dvije milijarde ljudi, ili oko jedne četvrtine svjetske populacije, trenutno živi u zemljama koje se suočavaju s velikim problemom u vezi sa vodom, što znači da imaju ograničen pristup vodnim resursima. Očekuje se da će se do 2040. ovaj broj povećati na skoro 5 milijardi ljudi.

  • Nedostatak pristupa bezbjednoj vodi za piće doprinosi bolestima povezanim sa vodom, koje su odgovorne za smrt oko 485.000 ljudi svake godine.

  • Procjenjuje se da kriza vode košta globalnu ekonomiju 500 milijardi dolara godišnje. Nedostatak vode može dovesti do smanjenja poljoprivredne produktivnosti, viših cijena hrane i smanjenog ekonomskog rasta.


Kako bi se ovaj scenario u najvećoj mjeri redukovao pokrenute su brojne inicijative širom svijeta s ciljem podizanja svijesti o značaju očuvanja vode. Ovogodišnja tema konferencije UN-a, koje se održavala od 22. do 24. marta bila je “Ubrzavanje promjena”, ne bi li se riješila kriza u vezi sa vodom i kanalizacijom. A kako voda utiče na sve nas, potrebno je da svi preduzmemo akciju. To znači da svaki pojedinac treba da uradi što može, koliko god to beznačajno izgledalo. 

Na sreću, Crna Gora se može pohvaliti prirodnim bogatstvom vode i podatkom da gotovo 98% stanovništva ima pristup čistoj pijaćoj vodi. Ipak, nivo svijesti o očuvanju ovog značajnog resursa u Crnoj Gori još uvijek nije na zadovoljavajućem stepenu, što u kombinaciji sa nepovoljnim klimatskim promjenama i pretežno neadekvatnim tretmanom otpadnih voda u skorijoj budućnosti može dovesti do ozbiljne krize. Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu, samo oko polovina crnogorskih otpadnih voda se prečisti prije ispuštanja u životnu sredinu. 

S druge strane, Crna Gora je posljednjih godina ostvarila napredak u poboljšanju upravljanja vodama izradom Nacionalne strategije za vode i uspostavljanjem Nacionalnog savjeta za vode. Međutim, još uvijek postoje veliki izazovi u sprovođenju ovih politika i osiguravanju održivog korištenja vode.

Projekti poput našeg od krucijalnog su značaja za rješavanje i prevenciju problema izazvanih neadektvatnim tretmanom otpadnih voda, zbog čega ulažemo velike napore i sredstva kako bismo održali standarde za kvalitet života i zdravlja građana Podgorice.